Dagbok - kull 4

GIC Mumindalens Silver Slurp (Ask) och IC Lusali's Spirit (Smulan), hösten 2006 - vintern 2007.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format.)

Fredagen den 27 april
Den 21 april var 4 av ungarna på utställning. Det var européspecial, över 40 europér var där så konkurrensen var hård. Resultatet blev följande:
Gemini: Ex1, Judge's Sweetheart, Bästa europélook
Sputnik: Ex1
Apollo: Ex1, BIV
Luna: Ex2
Alla ungarna skötte sig exemplariskt och gjorde sitt bästa för att charma domarna.

Måndagen den 2 april
Nu har kattungarna börjat flytta. Först ut var tjejerna, Luna och Gemini.

Måndagen den 19 mars
Imorgon blir kattungarna 11 veckor och de är helt underbara och otroligt busiga. Ingenting får vara i fred, de äter allt och gärna Jonatans mat. De bangar inte för fruktpuré eller smörgåsrån. Det bästa är när man tar fram en vippa, då är de med direkt allihopa, eller så gillar de att jaga en pingisboll tillsammans. De är tuffa och sociala.

Tisdagen den 6 mars
Idag är kattungarna 9 veckor och har fått sin första vaccination. De var jätteduktiga att åka bil och när vi kom hem igen var de jättetrötta. Annars så röjer de runt överallt och leker med allt som kommer i deras väg.

Torsdagen den 22 februari
Nu har ungarna börjat utforska på hökden också. Luna, Mercury och Apollo har alla lyckats ta sig upp högst upp på den stora "golv-till-tak"-klöspelaren. Kattungarna har även hittat till toalådorna i badrummet och de vuxnas mat i köket. De känner sig säkrare i lägenheten nu och kan somna i princip var som helst. De bästa leksakerna är helt klart Jonatans baby-leksaker.

Måndagen den 19 februari
Kattungarna har nu tagit över lägenheten. De är i princip överallt, dock inte så högt än. Men Luna har lyckats klättra upp på den lilla klöspelaren och jobbar på den stora "golv-till-tak"-klöspelaren. Det tycker allt är spännande, inklusive Jonatan. Även sladdar är av intresse, vilket har resulterat i att de lyckats bita sönder kabeln till kameran, så nu kan vi inte ladda in bilder i datorn. Ny kabel ska inhandlas snarast så att hemsidan kan uppdateras. De är underbart härliga nu när de busar runt, och de är otroligt vackra att titta på. När vi inte är hemma är de dock fortfarande instängda med mamma Smulan i arbetsrummet.

Söndagen den 11 februari
Nu börjar kattungarna växa ur arbetsrummet också, de smiter gärna ut och utforskar vardagsrummet och de stora katterna. Det är så spännande men efter ett tag blir de trötta och leter sig tillbaka till arbetsrummet för att sova. De är alla väldigt duktiga på att gå på lådan, missar inte en enda gång, och de äter "Baby Cat" med god apptit. Smulan diar dem inte så mycket längre, men har koll på dem och tvättar när det behövs.

Torsdagen den 1 februari
Här går det undan. Sedan i söndags är kattungarna lösa i arbetsrummet. De är tuffa och busar runt i hela rummet. De äter redan hårda "baby cat" kulor och går på lådan. Så fort man kommer in till dem så har man ett antal kattungar hängandes i byxbenen och sätter man sig så kommer de genast upp i knät.

Tisdagen den 23 januari - 3 veckor
Nu går det undan, kattungarna har vuxit ur sin bolåda och i fredags byggdes det en hage med 15 cm hög kant. Den forcerade Mercury direkt, då han vill utforska världen utanför, speciellt våra knän. Så i söndags var vi tvungna att byta till hagen med 40 cm hög kant. Ungarna tultar omkring och busar med varandra. De har även provat att klösa/klättra på den lilla klöspelaren som de har. Sen ett par dagar tillbaka har de erbjudits nötfärs med äggula, som Mercury äter med god aptit. Övriga tycker att det går bra med mjölk ett tag till.

Måndagen den 15 januari
Äntligen, äntligen är kulldagboken uppdaterad. Ungarna växer så det knakar och alla har öppnat ögonen. De börjar nu upptäcka varandra och världen runt om kring dem. Smulan är en så duktig mamma och hon tar väl hand om dem. De har fått namn också, läs mer under namnförklaring. En av hanarna kommer att få stanna inom katteriet, dock är det inte bestämt vilken exakt men det blir antingen Apollo eller Sputnik.

Lördagen den 6 januari
Både Smulan och kattungarna mår bra. Alla fem går upp bra i vikt men några måste stötas lite med lite ersättning. Smulan är en exemplarisk mamma som duktigt tar hand omm sina små. Det är nu helt klart att det är 2 honor och 3 hanar. Färgerna är lite mer osäkert, dock så är det helt säkert en brunspottad hona och en bruntabby hane. Den spottade hanen kan eventuellt vara silver, vilket vi hoppas på. Den solida hanen är antingen blå eller blåsmoke, han ser ut att ha tabbyspöktecken. Den sista honan ser ut att vara en ljus blåtabby, med det kan vara så att hon är frostad och kan mörkna till en bruntabby.

Onsdagen den 3 januari
Natten har gått bra. Endast en stödmatning har behövts under natten och då bara 3 av ungarna. Alla ungarna äter från Smulan och han verkar ha mjölk då de går upp mellan matningarna. Sen de föddes har ungarna gått upp mellan 11 och 17 gram. Mycket bra!

Tisdagen den 2 januari
Kl. 3 på natten går det vatten. Fortfarande inga värkar och Smulan sover vidare. När vi vaknar vi 7.30 har fortfarande inga värkar kommit igång och en timme senare beslutar vi oss för att åka in till Albano djursjukhus med Smulan. På Albano röntgas Smulan och det konstateras att det finns 5 ungar i Smulans mage. Det är väldigt trångt och livmodern väldigt spänd. Vid 11-tiden har fortfarande inga värkar kommit och vi beslutar oss för att snitta Smulan. C:a kl. 12 har de 5 ungarna kommit ut till oss och vi masserar dem för att de ska komma igång. Vid 13-tiden har Smulan tillräckligt vaken för att återförenas med sina ungar. Ungarna är nu väldigt slöa och behöver ersättning. Smulan mår bra och tar sig an ungarna. Vi åker hem och stödmatar ungarna. Efter omgång 2 vid 17-tiden är alla ungar pigga och börjar leta tutte. Smulan ligger och spinner, men morrar om någon kommer för nära. Dock så går det bra att "låna" en unge för att stöd mata. Det har varit fullt upp med stödmatning mm så vi har inte hunnit fota underverken än, men det kommer!

Måndagen den 1 januari 2007
Äntligen börjar det hända saker. Vid 12-tiden går slemproppen, och stackars Smulan är så tjock att hon inte kan tvätta sig i baken. Smulan är fortsatt lugn, inga värkar kommer.

Fredagen den 29 december
Dag 65 och Smulan är hur lugn som helst. Hon väger nu hela 5,4 kg och det syns, det är en mage med 4 ben, en svans och ett huvud. Smulan har sovit hos oss i sovrummet de senaste nätterna och tycker det är ok. Hon är nu superkelig och spinner som en V12:a bara med petar på henne. Vi hoppas Smulan inte håller oss på sträckbänken länge till.

Torsdagen den 21 december
Bara drygt en vecka kvar till nedkomsten. Smulan är ännu tjockare nu, hon väger 5,0 kg. Hon är hungrig hela tiden och ibland känns det som hon äter konstant. Smulan verkar stolt över sin mage och ligger gärna mitt på golvet så at man ser henne. Hon har dessutom blivit väldigt kelig och vill gärna bli klappad på magen. Vi har inrett i vårt sovrum så att hon ska kunna föda ungarna där. Vi hoppas verkligen att hon inte får för sig att föda dem under sängen...

Tisdagen den 12 december
Dagens vikt är 4,9 kg. Smulan är rejält tjock men det hindrar henne inte att härja runt som vanligt. Hon tar gärna en brottningsmatch med Skorpan eller Bagheera. Dessutom så jagar de varandra precis som vanligt. Smulan har som sagt svårt att hålla sig stilla vilket medför att hon inte gärna sitter i knät för att matte ska känna på hennes mage, men under de få sekunder som hon kunde vara stilla kan det eventuellt vara en spark som kändes.

Måndagen den 4 december
Smulan är idag på dag 39 och börjar bli riktigt tjock. Se bilder här intill. Hon väger nu 4,7 kg, uppgång med c:a 3 hg alltså. Nu väntar vi på de första sparkarna!

Tisdagen den 28 november
Vi är nästan 100% säkra på att Smulan är dräktigt. Spenarna är ill-rosa. Hon börjar på att bli lite rund om magen, men detta kan kanske bero på att hon har ätit för mycket RC Queen (foder för dräktiga och di-givande honor).

Måndagen den 13 november
Smulan är idag på dag 18 och hon har fått svagt rosa spenar. Vi hoppas detta är ett tecken på dräktighet.

Måndagen den 31 oktober
För att få någon känsla för Smulans eventuella viktuppgång så väger vi henne på vår lite osäkra badrumsvåg. Dagens vikt är 4,4 kg. Smulan är en rejäl europé utan att vara tjock.

Lördagen den 28 oktober
Det får räcka med drygt 2 dygn med parningar så vi hämtar hem Smulan.

Torsdagen den 26 oktober
På morgonen parar sig Smulan och Ask för första gången. Fler parningar sker under dagen.

Måndagen den 23 oktober
Smulan åker till Ask.

Söndagen den 22 oktober
Smulan börjar löpa.

Måndagen den 2 oktober
Smulan testas mot FIV och FeLV samt blodgrupperas. FIV- och FeLV-testerna är negativa och Smulan har blodgrupp A.

Måndagen den 25 september
Smulan får sitt sista p-piller.
Luna tillsammans med mamma Smulan, 070328.


Apollo och Gemini i solen, 070316.


Sputnik och Mercury, 070315.


Alla kattungarna hjälper Jonatan äta upp maten, 070313.


Apollo, Luna, Mercury coh Gemini gosar på den lilla klöspelaren, 070307.


Alla kattungarna myser i soffan, 070307.


Apollo, Gemini och Luna i en mysig hög, 070306.


Kattungarna har fest på köksbordet, 070302.Alla kattungarna ligger högst upp på klöspelaren, 070227.Luna busar med Apollo som försöker sova, 070227.


Gemini och Mercury, 070223.


Luna och Mercury leker i Jonatans babysitter, 070217.


Apollo och Sputnik leker, 070207.


Alla kattungarna samlade i korgen, 070127


Smulan visar hur man använder klöspelaren, men ska man ligga i toalådan? 070125


Luna klättrar endast 3 veckor gammal, 070123.


Sputnik och Gemini myser, 070119.


Mercury är så nyfiken på värden utanför och tar sig lätt över den decimeterhöga hagen 17 dagar gammal, 070119.
Det börjar bli trångt i mjölkbaren. Apollo passar på att ta en slurk medans de andra sover, 070119.


Smulan med alla ungarna 10 dagar gamla, 070112.Alla ungarna knappt ett dygn gamla, 070103.Dag 63, 27 december: Smulan är i det närmaste sprickfärdig.Dag 39, 4 december: Smulan börjar bli tjock.