Varifrån kommer namnen?


Den här kullen är döpt efter rymdfarkoster i den informella rymdkapplöppning mellan USA och Sovjetunionen som ägde rum ungefär från 1957 till 1975. Rymdkapplöpingen innebar åtgärder från båda länderna att upptäcka rymden med satelliter, att sända människor ut i rymden och att landa på månen.

Kapplöpningen startade på allvar den 4 oktober 1957. Då skickade Sovjetunionen upp sin första rymdfarkost Sputnik 1 och rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA var i full gång. USA fick bråttom, på snabba tre månader hann de rita, bygga och skicka upp sin första rymdfarkost, Explorer 1. Men, till USA:s stora förtret hann Sovjetunionen skicka upp en rymdfarkost till, Sputnik 2 som dessutom hade hunden Lajka ombord.

Källa: WikipediaWikipedia, den fria encyklopedin

 

Sputnik

Den första satelliten som skickades upp från sovjetiska Bajkonur den 4 oktober 1957 var Sputnik 1. Satelliten skapade stor uppståndelse över hela världen. Nästa satellit i programmet var Sputnik 2, som hade med sig hunden Lajka på sin färd. Satelliten sköts upp 3 november 1957 och stannade i omloppsbana i 8 dygn innan den återinträdde i jordens atmosfär och brann upp. Under tiden i omloppsbana samlade ryssarna data till sitt rymdprogram.

De två följande satelliterna innehöll instrument för att bland annat avläsa strålningsstyrkan i van Allen-bältet. Sputnik 5 följde sedan 19 augusti 1960, vilken hade en mängd djur och växter med sig, vilka till skillnad från Lajka togs levande tillbaka till jorden.


Luna

Luna 2, en Sovjetisk rymdsond, var den första farkosten som tog sig till månen. I september 1959 kraschlandade den på månens yta. Luna 3 tog bilder på månens baksida i november 1959. I februari 1966 lyckades Luna 9 mjuklanda på månen och i april samma år så cirkulerade Luna 10 runt månen och skickade tillbaka många bilder till jorden.

Mercury

Mercuryprogrammet var Nasas första lyckade bemannade rymdprogram. Det höll på från 1959 till 1963 och det skickades upp totalt 20 kapslar varav 6 var bemannade. Målet var i första hand att ta reda på om människor kunde överleva i rymden. Kapslarna var mycket små, endast 1,7 kubikmeter och det var knappt att en person fick plats i dem.

 

Gemini

Geminiprogrammet var Nasas andra huvudsakligen bemannade rymdprogram och höll på från 1963 till 1966. Farkosterna var en fortsättning på Mercuryprogrammet och hade som mål att förbereda inför Apolloprogrammet genom att utveckla dockningsmöjligheter och andra tekniker som behövdes för att landa på månen. Det gjordes 12 uppskjutningar varav 10 var bemannande. Kapslarna var något större än mercurykapslarna och hade rum för två personer.

 

Apollo

Apolloprogrammet var en serie amerikanska rymdfärder. Syftet var att landsätta människor på månen innan 1960-talet var över, samt återbörda dem säkert till jorden. Rymdfärderna utfördes mellan 1961-1972 och den första månlandningen skedde 12 juli 1969 med Apollo 11, totalt 7 försök gjordes därav 6 var framgångsrika. Ombord på månlandaren Eagle fanns Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin, med Michael Collins kvar i omloppsbana runt månen i kommandomodulen Columbia. Neil Armstrong blev först på månen. När han satte ner foten, uttalade han de historiska orden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind".

 


Tillbaka till kattungesidan.