Dagbok - kull 3

S*Hafvets Qvarn Dexter och GIC S*Nummulariums Lucefina (Fi), hösten 2005.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format.)

Lördagen den 18 mars
Idag flyttade Christmas till sitt nya hem, men redan i torsdags så flyttade Honey till sitt nya hem och Kissy till sin fodervärd. Nu känns det väldigt tomt här med bara Pussy kvar. Men Pussy ska stanna till slutet av april, då hon flyttar till Danmark!

Tisdagen den 14 mars
Idag har vi varit hos veterinären igen. Bilresan ditt gick bra även om Kissy beklagade sig en hel del. Alla var jätteduktiga hos veterinären som fick klämma och känna på den precis som hon ville. De var jätteduktiga vid både vaccinationen och chip-märkningen. Duktigast var Christmas som inte sa någonting, medan övriga pep till lite grann. Så nu är de klara fär flytt.

Söndagen den 12 mars
Imorgon fyller kattungarna 12 veckor och flyttdagarna närmar sig med stormsteg. Men först ska de på tisdag till veterinären för sista vaccination, chip-märkning och besiktning. De är alla fyra fantastiskt gosiga, väldigt sociala och självklart super-busiga.

Onsdagen den 3 mars
Drygt 10 veckor gamla har kattungarna tagit hela lägenheten i sin besittning. De är högt och lågt. De slänger sig fram och tillbaka i golv-till-tak-klöspelaren. En annan favorit är hängmattan som vi har hängandes i vårt burspråk. Bättre klätterställning får man leta efter. Men mellan allt bus så är de otroligt gosiga och vill ligga i knät framför TVn.

Måndagen den 20 februari
Idag har vi varit hos veterinären och kattungarna har fått sin första vaccination. Bil resan dit gick bra, mamma Fi var med och kuttrade tröstande så fort någon av ungarna blev det minsta orolig. Väl hos veterinären var alla kattungar modiga och var duktiga på att bli fasthållna och att få själva sprutan.

Torsdagen den 16 februari
Kattungarna är otroligt duktiga, de går helt felfritt på lådan, de äter torrfoder med god aptit och de springer glatt runt i lägenheten utan att ha sönder någonting. De är duktiga på att klättra och de testar sina gränser. Favoriten är att raca i och på soffan.

Lördagen den 4 februari
Nu är alla kattungarna tingade. Kissy kommer stanna kvar inom katteriet men bo hos fodervärd. Ungarna har börjat ta sig till högre höjder. Honey kan hoppa upp i soffan och flera andra klarar av att hoppa upp på den taktförsedda toalådan. Gardiner är otroligt spännade coh de försöker klättra lite i dem, men mest är det roligt att göma sig bakom.

Måndagen den 30 januari
6 veckor gamla har kattungarna börjat intressera sig för världen utanför arbetsrummet. När nyfikenheten blir förstor tar de sig över avspärrningen till vardagsrummet och utforskar det en stund innan de går tillbaka till tryggheten i arbetsrummet.

Måndagen den 23 januari
Kattungarna är nu 5 veckor gamla och har massor av bus i kroppen. De är duktiga att gå på lådan och använder gärna den "stora" lådan istället för sina egna små. Idag har de dessutom blivit avmaskade för första gången.

Lördagen den 21 januari
Idag har vi släppt ut kattungarna ur deras inhängnad och de kan röra sig fritt i arbetesummet. De tycker det är spännade att undersöka den nya miljön och det är kul att kunna springa lite mer. Under eftermidagen byggde vi upp en liten "fotostudio" och har tagit individuella bilder på alla kattungarna, se deras respektive sidor: Christmas, Honey, Pussy och Kissy.

Måndagen den 16 januari
Kattungarna är nu 4 veckor gamla. De klättrar duktigt på klöspelaren och har fått sina klor klippta för första gången. De har fått en egen vattenskål och dricker faktiskt då och då. Alla krafsar duktigt i toalådan, och iblnad hittar man till och med något där från någon av kattungarna.

Torsdagen den 12 januari
Nu är det fullt ös i kattungelådan. Ungarna piper välkomnande när man kikar in och vill bara kela och busa. De försöker också springa omkring lite och har börjat upptäcka leksakerna. Även den lilla klöspelaren har de provat.

Måndagen den 9 januari
Kattungarna är i dag 3 veckor gamla och man märker verkligen hur de utvecklas från dag till dag. De går runt i hela den 1,5 kvm stora inhängnaden men håller sig mest i kattungelådan. I lördags fick de för första gången smala på fast föda i form av nötfärs blandat med äggula. Honey och Kissy förstod med en gång vad det var frågan om, medans Pussy och Christmas var mer avvaktande. Idag, två dagar senare, smaskar alla fyra i sig lite nötfärs och äggula två gånger om dagen. De vuxna katterna tycker nu att ungarna börjar bli intressanta och hälsar på dem ibland. Huskatten Bagheera är en snäll lekfarbror som gärna tvättar dem. Den unga honan Smulan har tidigare tyckt att ungarna är äckliga men har nu börjat intresserat sig mer för dem och har till och med försökt "kattnappa" Christmas. Men mamma Fi har ordning på sina ungar och säger ifrån när hon tycker att det är nog.

Onsdagen den 4 januari
Ungarna har nu börjat småbusa med varandra och de försöker också tvätta sig själva. Kattungelådan har utökats med en liten hage, nu när de rör sig mera.

Måndagen den 2 januari
Idag är kattungarna 2 veckor gamla. De har börjat småbusa med varandra. De övriga katterna har börjat bli lite mer nyfikna på kattungarna och brukar titta på dem ibland.

Fredagen den 30 december
Kattungarna har börjat upptäcka varandra och världen i kattungelådan. Jämför man kullbilden från 20/12, ser man tydligt hur ungarna har ändrat färg, speciellt Kissy.

Onsdagen den 28 december
Könbestämningen av ungarna är nu äntligen fastställd och det var som vi trodde alla fyra är honor. Nu när könet är fastställt har vi dessutom lyckats namnge dem. De är alla döpta efter Bond-brudar och namnen är följande:
S*Lusali's Christmas Jones
S*Lusali's Honey Ryder
S*Lusali's Pussy Galore
S*Lusali's Kissy Suzuki
Ungarna kommer hädan efter refereras till som Christmas, Honey, Pussy och Kissy. Då de just fått sina ögon vill vi inte fotografera dem med blixt de närmaste dagarna. Därför dröjer nya foton ytterligare ett par dagar. Nu har alla ungarna fördubblat sin födelsevikt.

Måndagen den 26 december
Ungarna har börjat öppna sina ögon och de är självklart helt bedårande.

Söndagen den 25 december
Ungarna växer så det knakar. Mamma Fi har mjölk så det räcker till alla fyra. Igår, på julafton, öppnade Ettan sina ögon. Både färg och könsbestämningen är väldigt svår. En anledning till att könsbestämmningen är svår kan vara att alla ungarna är honor och att det då inte finns någon referens. Så den prelimninära bestämningen är därför att alla fyra är honor. Färgbestämningen är också svår pga av frostningnen, men ungarna blir mörkare och mörkare för var dag som går och ett läckert tabbymönster träder fram mer och mer på dem alla. Individuella sidor för varje unga har satts upp där jag försöker beskriva färgen och illustrera med en bild.

Tisdagen den 20 december
Krabaterna mår bra och ökar stadigt i vikt. Ännu ingen könsbestämmning gjord.

Måndagen den 19 december
Idag föddes fyra små krabater utan några komplikationer, allt gick som på räls. Dock så är ungarna frostade, vilket tydligen ligger i dessa linjer, och det är därför väldligt svårt att färgbestämma ungarna. Frostningen borde försvinna inom ett par veckor. Även könen är väldigt svårt att se.

Lördagen den 10 december
Mindre än en vecka kvar till beräkad nedkomst. Fi väger idag 5.0 kg och börjar närma sig en total viktuppgång på 1 kg. Magen ser lite ojämn ut, så jag gissar på 3 ungar.

Måndagen den 5 december
Nu sparkas det för fullt och Fi blir bara tjockare för var dag som går. Idag väger hon 4.7 kg.

Tisdagen den 29 november
Nu kan man känna små sparkar infrån Fi's mage.

Torsdagen den 24 november
Äntligen har vi köpt en ny personvåg så att vi kan väga Fi. Hon väger nu 4.6 kg och har gått upp c:a 500 gram sen parningen.

Måndagen den 21 november
Sen i torsdags har Fi's mage ökat rejält i omfång. Man har sett den växa från dag till dag. Vi är nu helt säkra på att hon är dräktig.

Söndagen den 13 november
Fi har gått upp ett par hektogram sen parningen och med lite fantasi kan man se antydningar till en liten kula. Fi har börjat få lite RC Baby Cat ett par gånger om dagen.

Måndagen den 7 november
Jag tycker mig känna några valnötsstora knölar i/på Fi's mage. Det är första gången som jag försöker känna några sådana på en katt, så jag vet inte riktigt vad jag ska känna efter. Vill inte klämma för mycket på magen heller.

Tisdagen den 1 november
Fi har fått några rosa tuttar, ännu ett tecken på att hon kan vara dräktig.

Tisdagen den 18 oktober
Fi mår lite illa på morgonen. Är det första tecknet på att hon är dräktig, eller hoppas vi för mycket?

Lördagen den 15 oktober
Efter drygt två dygns parningar tycker vi att det räcker och vi skjutsar hem Dexter till Säter. Nu börjar den stora väntan på kattungar. Nu håller vi tummarna för att Fi är dräktig.

Torsdagen den 13 oktober
På morgonen lyckas jag bevittna två fullbordade parningar och Fi verkar höglöpa för fullt.

Onsdagen den 12 oktober
På kvällen hör vi den första parningen. Jippi, Dexter är könsmogen. Vi var lite oroliga innan då Dexter endast är 11 månader gammal och har inte vissat några tecken på könsmognad hemma.

Tisdagen den 11 oktober
Fi börjar löpa och släpps in till Dexter.

Söndagen den 9 oktober
Fi verkar vara på G att löpa när som helst. Aurora, Dexters ägare, har vägarna förbi Säter denna helg, där Dexter bor hos fodervärd. Vi bestämmer oss för att chansa och Dexter får åka med Aurora till Solna.


Ett knippe sötnosar; Pussy, Kissy, Christmas och Honey, 6/3.


Honey, Christmas och Pussy i hängmattan, 6/3.


Allmänt bus, 4/3.


Christmas och Pussy, 28/2.


Mys på röda matten,Christmas, Honey, Kissy och Pussy, 26/2.


Bagheera och Kissy, 21/2.


Skorpan och Christmas, 19/2.


Christmas, Honey, Pussy och Kissy, 12/2.


Fi tillsammans med ungarna i soffan. Från vänster: Christmas, Kissy, Honey, och Pussy, 12/2.


Pussy spatserar förbi Christmas, Bagheera och Honey, 8/2.


Bagheera tar ahnd om Christmast, 8/2.


Pussy och Honey busar för fullt, 4/2.


Händerna fulla av bebisar. Från vänster: Pussy, Kissy Honey och Christmas, 28/1.


Va? Är det inte här man ska sova? Från toppen: Christmas, Kissy, Pussy och så Honey på tvären, 23/1.


Christmas och Honey utforskar klöspelare, 13/1.


Party i mjölkbaren den 12/1. Från vänster: Pussy, Christmas, Honey och Kissy.


Honey, Kissy, Christmas och Pussy provar den nya korgen, 7/1.


Kissy, Honey och Christmas på upptäcksfärd utanför kattungelådan, 2/1.


Från vänster: Pussy, Honey, Christmas & Kissy, 30/12.


Mys i kattungelådan, 23/12.


Från vänster: Kissy, Honey, Pussy & Christmas, 20/12.


Ett dygn gamla, 20/12.


Alldeles nyfödda, 19/12.


Fi den 23/11, dag 42.


Dexter och Fi "in action" eller "kattungetillverkning".


Fi och Dexter bekantar sig.