Dagbok - kull 2

S*Ramoths Moses och CH S*Turandots Donna Salina, sommaren/hösten 2004.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format.)

Mars 2005
Zorro nya matte tycker att han är för busig, så jag har hittat ett nytt hem till honom. Zorro har flyttat till ett par med en abysinner-kille, Elvis, som är 2 veckor yngre än Zorro. Zorro kallas numera för Ringo och han har blivit kastrerad.

Torsdagen den 11 november(12 veckor)
Så var kattungarna 12 veckor gamla och de växer fortfarande så det knakar, speciellt Zorro. Som 12 veckors kattunge väger han över 1,8 kg, vad ska det bli av honom mån tro. Han är iallafall en supergo kattunge som gärna ligger vid fötterna, jag kommer sakna honom när han flyttar imorgon. Vilken tur ett syrran, Smulan, ska bo kvar, annars hade nog absitnensen blivit för stor. Trots att det är busiga och älkar att klättra högtst upp på klätterställningen är de otroligt snälla små kattungar. De har inte haft sönder någonting och är mest allmänt söta.Sen så har vi varit hos veterinären idag. Båda ungarna blev besiktigade utan anmärkning, vaccinerade och chippmärkta. De var jätteduktiga och sa bara pip då de blev chippade och veterinären fick klämma och känna på dem.

Tisdagen den 26 oktober (9 veckor och 5 dagar)
Dagen efter sprutorna (i fredags)var det dax för en andra avmaskningen, det smakade inte gott den här gången heller. Men nu är det iallafall avklarat. Det märks tydligt nu att kattungarna börjar ty sig mer till oss människor. Det händer allt som ofta att man har en kattunge (oftast Zorro) som stryker sig mot benen. Jag har även inhandlat en vippa som vi leker flitigt med. Den är mycket populär och ungarna flyger och far som små jehun, de vuxna har inte en chans. Imorgon kommer Zorros nya familj och hälsar på igen. De har bestämt att Zorro ska kallas för Ruff hemma hos dem, men vi här hemma har svårt att kalla honom för något annat än Zorro,och på hemsidan får det bli Zorro, det blir för förvirrat annars.

Torsdagen den 21 oktober (9 veckor)
Smulan och Zorro tar sig upp på allt högre höjder. Att hoppa upp i soffan är inga problem och tänk vad roligt det är att raca i soffan. Idag, exakt 9 veckors dagen, har vi varit hos veterinären och kattungarna fick sin första vaccination. De var hur duktiga som helst och sa inte ett pip då de fick sprutan. Igår kom stamtavlorna, precis i tid för att kunna skriva in vaccinationen direkt.

Tisdagen den 12 oktober (7 veckor och 5 dagar)
Kattungarna är så duktiga, de klara sig nästan själva. De kan äta och gå på lådan Men det är klart att man behöver mamma ibland. Det är mysig att bli tvättat och snutta lite också. Fi hjälper till lite också, hon är dock mest förtjust i Zorro.

Torsdagen den 7 oktober (7 veckor)
Nu är det klättring som gäller. Kattungarna har lärt sig att klättra upp högst upp på klöspelaren, som går ända upp till taket. Annars är det mest bus som gäller, alla leksaker ska dödas om och om igen.

Fredagen den 1 oktober (6 veckor och 1 dag)
Det går jättebra för kattungarna ute i den stora världen, dvs resten av lägenheten. De har hittat de storas mat i köket, men föredrar sin egen mat, precis som alla de andra katterna. Idag måste jag köpa mer Baby Cat, vilket jag måste göra rätt ofta då de endast finns i 4 kgs säckar. Idag på morgonen var alla 6 katterna inne i badrummet med Johannes, Smulan och Zorro tog varsin toa-holk, så nu hittar de alla lådorna i hela lägenheten. De använder knappt "bebis"-lådorna längre så de kan vi snart ta bort. Smulan och Zorro har börkat lek lite med de övriga katterna, men går det för vilt till går mamma My i mellan och läxar upp den stora katten.

Onsdagen den 29 september (5 veckor och 6 dagar)
I måndags lärde sig Smulan att klättra över den 40 cm höga skivan som vi satt upp mellan arbetsrummet och resten av lägenheten. Det vara bara att kapitullera direkt, ta bort skivan och låta kattungarna få tillgång till hela lägenheten (utom sovrummet som för det mesta är kattfritt). Så nu har de busat runt i lägeheten ett par dagar och det går jättebra. Inga olyckor på något sätt. Kattungarna är tuffa och utforskade lägenheten snabbt, så nu är det bara bus och rusher som gäller.

Lördagen den 25 september (5 veckor och 2 dagar)
Igår var det mycket spott och fräs här. Kattungarna och alla vuxna blev avmaskade. Inte populärt.

Torsdagen den 23 september (5 veckor)
Idag har Zorros nya familj varit och hälsat på. Om drygt 7 veckor kommer han att flytta till sitt nya hem i Sundbyberg. Så då är båda ungarna tingade, då Smulan är tingad av mig själv. Hon kommer alltså stanna här hos oss i Solna. Kattungarna börjar få mycket spring i benen nu och rushar över golvet. De har även börjat klättra upp på klöspelaren. De har blivit väldigt duktiga att gå på lådan, inte en enda olycka än så länge.

Måndagen den 20 september (4 veckor och 4 dagar)
Spirit och Nighthawk har fått nya smeknamn. Spirit kallas för "Smulan" och Nighthawk för "Zorro". De registrerade namnen kommer dock att bli S*Lusali's Spirit och S*Lusali's Nighthawk. Tiden går fort och kattungarna växer så det knackar, men nu när de har börjat röra på sig mer går de inte upp lika mycket varje dag. När kattungarna var 4 veckor så beslutade vi oss för att låta dem springa lösa i hela arbetsrummet. Det har gått jättebra, de känner sig trygga och börjar hitta i alla skrymslen och vrån. De har även hittat till sin lilla låda, även om mamma My fortfrande sköter större delan av toalett bestyren. Jag har fortsatt att försöka ge den köttfärs och ägggula. Smulan tycker att det är rätt mumiigt med Zorro totalvägrar, dock så har båda två hittat skålen med "Baby Cat"-kulor och dessa knaprar de på. Eftersom My inte gillar att vi stänger dörren till arbetsrummet har vi satt upp en 40 cm hög skiva vid dörren, detta innebär att alla de andra katterna kommer in och hälsar på bebisarna ibland (och framförallt äter upp de goda "Baby Cat"-kulorna).

Söndagen den 12 september
Igår lördag fick Spirit och Nighthawk för fösta gången prova på "riktig" mat i form av nötfärs och ägggula. Jag hade en liten liten klick på fingret som de inte fattade något av men när jag stoppade in lite i mummen så smaskade de i sig glatt helt själva. Bara ett litet smakprov blev det, man måste ju vara försiktig med deras känsliga magar. Idag på morgonen var det dax igen. Samma visa, först fattar de ingenting men när de väl fått smak på det så smaskar de allt vad det går. Ikväll ska jag ge dem lite till.

Torsdagen den 9 september
3 veckor gamla och balansen börjar infinna sig. Spirit och Nighthawk känner sig trygga i sin lilla hage men börjar på samma gång bli nyfikna på världen utanför. Dock så ärden 20 cm höga barriären fortfarnade tillräckigt hög för att hålla dem i hagen. De har börjat brottas ordentligt med varndra och intressea sig för leksaker. När man sätter sig i deras hage kommer de gärna fram. Nighthawk är lte modigare men Spirit är oftast inte långt efter. Jag har ställt in en lite toalåda med klumpfritt strö åt dem, men den är annsålänge högst ointressant, mamma My är väldigt duktig på att sköta deras toalettbestyr. Jag har verkligen svårt att slita mig från de små liven, så nog får de all mänsklig uppmärksamhet de behöver.

Söndagen den 5 september
Nu går det fort. Spirit och Nighthawk har redan börjat tulta omkring, de har upptäckt varandra och börjat utforska sin omgivning lite grann. För att slippa kattungar som smiter ut hur lådan har vi redan nu expanderat lite. Dock håller sig ungarna mest i lådan, men börjar göra små utflykter. Fi håller koll på att ungarna får bästa omsorg. My är fortfarnade en duktig mamma. Huskattkillarna Skopran och Bagheera börjar bli lite nyfikna på vad som rör sig där inne.

Torsdagen den 2 september
En händelse rik vecka har gått och ungarna är idag 2 veckor gamla. Nighthawk började öppna sina ögon den 27 augusti (fredag) men de var inte helt öppna förrän i måndags. Spirit var en dag efter och hade sina ögon helt öppna i tisdags. Fi, som hade förra kullen, kan inte låta bli att hjälpa My med ungarna och ligger i lådan så fort hon får. Det funkar jättebra och ungarna får all skötsel man kan tänka sig. Det senaste dygnet har men verkligen märkt hur ungarna har blivit mer aktiva och medvetna om sin omgivning. Det är så härligt att bara sitta och titta på dem när de bökar runt i bolådan.

Torsdagen den 26 augusti
Idag har ungarna hunnit bli en hel vecka gamla. De växer så det knakar och är ena riktiga tjockisar. Varken Spirit eller Nighthawk har öppnat sina ögon än. Spirit ändrar lite färg och jag är nu nästan helt övertygad om att hon är svartsmoke. Hurra! Svartsmokar var ju precis det jag ville ha.

Lördagen den 21 augusti
Idag är ungarna 2 dygn gamla. My är en duktigt mamma med massor av mjölk, så båda ungarna går fint upp i vikt. Jag har lagt ut en viktkurva. Vi har även givit ungarna namn. Den lilla tjejen ska heta S*Lusali's Spirit och grabben S*Lusali's Nighthawk. Namnen är som tidigare inspirerade av flygplan, läs mer om dem här. Jag är fortfarande osäker på Spirits färg är hon svart eller svartsmoke. Idag lutar jag nog mot svartsmoke.

Torsdagen den 19 augusti
För andra natten i rad sov jag i arbetsrummet tilsammans med My. My var orolig hela natten ville ömsom vara i bolådan, ömsom tillsammans med mig på madrassen. Vid 3-tiden börjar hon blir riktigt orolig så jag tänder lampan och säger till Johannes, som vill vara med. Vid 3.30 ser jag de första värkarna och c:a 4.00 går det första vattnet. Värkarna fortstätter och exakt 5.00 kommer den första ungen ut. En liten svart (ev. smoke) hona på 99g. My tar hand om ungen exemplariskt, jag hjälper bara till med lite hinnor och klipper navelsträngen. Ungen hittar snabbt en tutte och My pustar ut. Kl. 5.30 är det dax igen, andra vattnet går och 5 minuter senare är unge nummer 2 ute. Denna gång en tydlig svartsmoke, en kille på 113g. Vi fortsätter att vänta men en timme senare är My hur lugn som helst. Nu kl. 10.30 är fortfarande lugnt. Så trots sin stora mage var det bara 2 ungar även denna gång.

Onsdagen den 4 augusti
Idag har vi städat i arbetsrummet och ställt iordning My's bolåda. My verkar må väldigt bra. Hon är väldigt kelig och tvättar sig mycket. Hon småäter hela tiden och jag försöker ge henne RC Babycat så fort jag kommer åt. Vill inte att de andra katterna ska äta denna feta mat.

Tisdagen den 3 augusti
Hemma från semestern. Vad möter oss i dörren om inte en liten My som är lätt rund om magen. JA, hon är dräktig. Jag känner lite på magen och är det inte något som rör sig där inne? Visst är det det. Jag väger My och hon har ökat till hela 3,4 kg. Ungefärlig berälknad nedkomstdag är den 20 augusti.

Lördagen den 10 juli
Nu har det snart gått en månad sen My eventuellt blev parad. För ett par dagar sen började hennes tuttar bli svagt rosa och idag är några lite svullna. Hon kanske, kanske är dräktig, men hon kan ju vara skendräktig också. Jag väger henne idag. Hon väger 2,9 kg, precis som vanligt. Idag åker jag och Johannes iväg på semester och är borta tills den 3 augusti. Katterna bor hemma hela tiden, min bror och Johannes syster och mamma hjälps åt att se efter våra katter.

Söndagen den 20 juni
Nu har Moses åkt hem och vi kan bara hoppas på det bästa. Fortfarande har vi varken sett eller hört någon parning.

Torsdagen den 17 juni
Moses och My har nu varit tillsammans ett par dagar. My löper fortfarande men efter vad jag har sett och hört har ingen parning ägt rum. Dock så jobbar jag ju om dagarna och då kan ju vad som helst hända. Idag så verkar My iallfall lite trevligare mot Moses, så jag anänder denna dag för att beräkna nedkomsten.

Tisdagen den 14 juni
Ingen bättring. My är fortfarande sur. Beslutar mig för att byta rum för "kärleksparet". De får flytta in i arbetsrummet i stället, det är lite större och har fönster. My blir lite gladare och Moses accepterar det direkt.

Måndagen den 14 juni
Tidigt på morgonen sätter jag mig på tåget och är i Skövde vid 10-tiden. Katarina väntar med Moses på tågstationen. Jag och Moses åker tillbaka med vändande tåg. Moses är hur duktig som helst, sover mest hela vägen. Nästan framme i Stockholm händer en olycka. Vårt tåg krockar med en häst(!) och vi blir stående. Efter en dryg halvtimme får vi gå av och jag kan ta bussen hem. Väl hemma installerar jag Moses i vårt stora badrum. My löper för fullt och är väldigt kär i vår huskatt Bagheera, dock så får de inte träffas. När Moses verkar känna sg tryg i badrummet hämtar jag My. Usch och fy, tycker My honom gillar jag inte. Morr och fräs. Men då badrummet är tillräckligt stort kan de ha bra distans till varandra. De får vara tillsammans över natten så får vi se om det lugnar ner sig.

Söndagen den 13 juni
My börjar löpa. Dax att hämta hem den tilltänka fadern, svartsmoke hanes S*Ramoths Moses. Tågbiljetter till Skövde beställes på söndagskvällen.Våningsäng för katter? Smulan överst och Zorro under, 7 november 2004.


En mysig stund med mamma kan man ha i princip vart som helst.


Zorro och Fi myser gärna ihop. 10 oktober 2004.


Smullan och Zorro har tagit klätterträdet i besittning. 3 oktober 2004.


6 veckor gamla är det fortfarande mysigt att äta från mamma My.


Smulan och Zorro poserar den 1 oktober 2004.


Smulan har lyckats komma upp på en stol och får sig en tvätt av mamma, 23 september.


Puss i örat, syrran!
Zorro och Smulan busar på klöspelaren, 20 september.
Mamma my tillsammans med "Zorro" och "Smulan" den 17 september.


Spirit och Nighthawk, 2 veckor och 2 dagar gamla.


Mamma och bebisar myser, 4 september.


Dax att få lite större utrymme.


Spirit och Nighthawk, två veckor gamla.


Alla smokar i bolådan den 1 september.


Spirit och Nighthawk, en vecka gamla den 26 augusti.


My med sina nyfödda ungar den 19 augusti.


My den 14 augusti. Vilken tjockis!My den 4 augusti. Hon börjar bli lite rund om magen.