Dagbok - kull 1

S*Ramoths Jonatan Lejonhjärta och CH S*Nummulariums Lucefina, hösten 2003.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format.)

Torsdagen den 10 juni
Det blir aldrig som man tänkt sig, jag var helt enkelt tvungen att skriva lite mer om min första kull. Kitty heter numera Maja. Vimy har kvar sitt namn. Det trivs bra i sina nya familjer och är supertrevliga och vackra. Maja och Vimy har varit på sin första utställning. Debuten skedde i Örebro lördagen den 5 juni, då det även var Européspecial. Både Maja och Vimy skötte sig bra. Eftersom de har samma färg gick de i samma klass och fick tävla mot varandra. Maja fick Ex1 och Vimy Ex2. Domare var Penny Bydlinski. Jag och flera med mig är dock fortfarande osäkra på Vimy's färg, hon kanske är silver trots allt...

Lördagen den 24 januari
Jag får be om ursäkt för att det har dröjt så länge sen jag skrev i kulldagboken. Det har hänt så mycket sen sist så jag vet inte vart jag ska börja... Nu är iallafall kattungarna 13 och 1/2 vecka. Kitty har flyttat till sin nya familj för en vecka sedan och det verkar gå bra. Ska åka och hälsa på henne imorgon. Vimy har också en ny familj, men hon flyttar inte förrän i slutet av februari. Båda familjerna är jättetrevliga och både Kitty och Vimy kommer bo i Stockholms trakten.. Eftersom ungarna nu är över 12 veckor så har de ju varit hos veterinären ytterligare en gång. Denna gång blev de chipmärkta, vaccinerade och besiktigade. Chipmärkningen var inte det minsta kul och de kämpade emot så gott de kunde, men det gick bra iallafall och efter någon minut var det hela glömt. Vaccineringen var inte det minsta läskigt, de sa  bara pip och protesterade inte det minsta. Även besiktningen gick bra och de var utan anmärkning. Ja, detta blir det sista jag skriver i denna kulldagbok. Det ska bli jättespännade att följa kattungarnas utveckling i deras respektive nya familjer och själv ser jag fram emot nästa kull.

Onsdagen den 7 januari (2004)
Nu har vi varit tillbaka ett par dagar i Stockholm efter vårt äventyr i Göteborg. Sen jag skrev sist har Kitty och Vimy hunnit fira nyår tillsammans med Fi och Johannes mamma Inga-lill, som också bor i Göteborg.  När de kom hem till Inga-lill klev de rakt ut i lägenheten och kände sig hemma direkt. Efter bara några minuter hade Kitty lyckats gå på lådan också. De är så fantastiskt duktiga. Den 2:a januari var det dax att åka tillbaka till Stockholm, så vi packade in alla 6 katterna och vår packning i vår lilla Audi TT, det var fullt men det gick. Alla katterna var så duktiga hela den 4,5 timme långa resan, de sov i princip hela vägen. Alla katterna tyckte det var skönt att få komma hem och ha hela stora lägenheten att springa runt i. Ungarna är nu över 11 veckor gamla och om en dryg vecka flyttar Kitty.

Söndagen den 28 december

Vi har nu varit i Göteborg i 2 dagar. Resan från Eskilstuna och hit gick alldels utmärkt. Ungarna och Fi sov i princip hela vägen, de vaknade bara till när vi bytte tåg i Katrineholm. Väl framme möte Johannes oss vid stationen och på ett kick var vi framme i Billdal, där Johannes pappa bor. Här har vi och katterna hela undervåningen för oss själva. Ungarna och Fi blev varmt mottagna av My och Bagheera och sedan även Skorpan. Med alla de bekanta katterna fann sig Kitty och Vimy snabbt till rätta. Bara efter någon timme hade de hittat lådan, maten och leksakerna. Igår var grannflickan Ella (3,5 år) på besök, hon hade en princessklänning som Kitty och Vimy tyckte väldigt mycket om. Ella kommer nog och hälsar på igen innan vi åker hem. Kitty och Vimy börjar bli riktigt bortskämda och får sova i sängen och de gillar verkligen att sova under täcket. De är verkligen hur mysiga och goa som helst. Efter alla dessa resor och möten med nya människor (och katter) kommer Kitty och Vimy vara mer än redo att möta den stora världen. Hittills har de varit otroligt duktiga och framåt. De verkar vara lika sin mamma, hon älskar att utforska nya platser.

Torsdagen den 25 december
Nu har ungarna hälsat på Maine Coon hanen Andersson. Vimy var modigast och vågade nosa Andersson på nosen, Kitty var lite mer blyg och ägnade sig åt Hill's kulorna istället. Hundarna är inte så läskiga längre, bara när de skäller. Jag har slutat ge ungarna uppblött torrfoder, nu är det bara hårda kulor som gäller och det går bra. Idag ska vi åka tåg till Göteborg. Spännande!

Tisdagen den 23 december
Dagen före doppar dagen och ungarna blir 9 veckor. Här i Eskilstuna går allt bra. Kattungarna har börjat utforska resten av huset sakta men säkert men det går långsamt då det finns flera "läskiga" hundar bl.a. chihuahuan Kola som struntar i allt vad katter heter men hon är läskig i varje fall. Sedan finns det 4 st Bichon Frise, med de är som tur var instängda i köket. Idag har ungarna fått maskmedel för andra gången och det smakade lika illa även denna gång. Det är tur att man få så mycket gott här, så som Hill's kulor och rå strömming. Det är super gott! Vimy har nu sprängt 1 kilos gränsen och Kitty är inte långt därifrån, det fattas 7 gram...

Måndagen den 22 december
Idag har vi åkt till Eskilstuna för att fira jul. Kitty och Vimy sov hela bilresan. Framme i Eskilstuna fick vi eget rum som har varit jättespännande att undersöka. Maine Coonen Andersson har tittat in i vårt rum men blev snabbt utjagad av mamma Fi, så det lär dröja innan han vågar sig in igen. Nu ser vi (Kitty och Vimy) fram emot natten då vi kan hoppa på matte som sover på en madrass på golvet. Men vi saknar våra kompisar My, Skorpan och Bagheera. Hoppas de har det bra nere i Göteborg!

Söndagen den 21 december
Idag fyller Kitty och Vimy 2 månader. De är "stora" nu och klara sig nästan själva. De har börjat ty sig mer till de övriga katterna, My och Skorpan är favoriter. My som tyckte de var äckliga i börjar tycker nu att de är världens underbaraste och tvättar dem gärna. I torsdags fick ungarna sin första vaccination. Det gick jättebra, de var så snäll och sa inte ett pip då de fick sprutan. Imorgon åker vi på jullov. Marlene, Fi, Kitty och Vimy åker först till Eskilstuna med bil, medans Johannes, My, Bagheera och Skorpan tar en annan bil till Göteborg. På juldagen tar Eskilstuna-gänget tåget ner till Göteborg. Den 2:a januari planerar vi att ta bilen tillbaka till Solna. Fi älskar att åka bil och tåg, så jag tror inte att det kommer bli några problem med ungarna.

Onsdagen den 17 december
Så har en vecka till gått. Ungarna börjar bli väldigt sällskaplig och vill gärna vara där vi andra är. Båda har lärt sig att ta sig upp på köksbordet. Vimy kan klättra via lådorna upp på köksbänken, det ser hur gulligt ut som helst. Kitty förekom sin syster genom att hoppas över "Baby Cat"-kulorna och gå direkt på det stora "Indoor"-bitarna som de vuxna katterna äter. Nu äter de både mjuk och hård mat. Det verkar fungera bra för de går upp jättebra i vikt. Kitty's nya husse och matte har varit och hälsat på igen. Det var väldigt förtjusta i båda ungarna men efter många diskussioner fram och tillbaka blev det till sist Kitty iallafall. Jag är övertygad om att Kitty kommer att få det bra där.

Tisdagen den 9 december
Veckorna går så fort nu, kattungarna är redan 7 veckor. De har utvecklats massor den senaste veckan. Båda ungarna har lärt sig hoppa upp i soffan och tar sig därifrån högst upp på kartonghögen, både soffan och kartonghögen är favoritställen. En annan favorit är att klättra på det tomma vinstället eller bara springa runt och jaga varandra. Vimy har provsmakat de hårda "Baby Cat"-kulorna medans Kitty inte är det minsta intresserad. Båda är mycket duktiga att gå på lådan och de har själva hittat till de "storas" lådor i badrummet. Registreringspapprena är ifyllda och ska skickas iväg. Både Kitty och Vimy blir registrerade som blåsköldpaddstabby och det tror jag är helt riktigt.

Tisdagen den 2 december
Idag är kattungarna redan 6 veckor. Tiden går så snabbt och om bara 6 veckor är de leveransklara. Tyvärr så har jag inga färska bilder att lägga ut. Laddaren till kameran är just upphittad och batterierna måste laddas. Det är full fart på Kitty och Vimy nu och de springer runt i hela lägenheten. Så som de rör sig är det ett under att de går upp i vikt. I söndags var en väldigt trevlig familj här och tittade på kattungarna. De fastnade för lilla Kitty, så hon är numera tingad.

Onsdagen den 26 november
Vi har just flyttat till en ny lägenhet, som är mycket större. Mer plats för katterna att springa och det kan behövas nu. Kitty och Vimy tog flytten med ro. Först fick de sitta i bur och åka bil för första gången. Bil resan tog c:a 10 minuter och på den tiden han de lägga sig till ro med mamma Fi, de började t.o.m. snutta. Väl på plats i nya lägeheten satta jag in dem i den välbekanta hagen. Då var det bråttom, båda bebisarna gick raka vägen till den lilla lådan för att uträtta sina behov. Efter ett par timmar var den gamla hagen tråkig och de tog sig över den 40 cm höga inhägnaden. Jag gav upp direkt och de fick springa fritt i det till katterna givna rummet. Nu ett par dagar senare hittar de i varje skrymsle och har även utforskat rummen utanför, dock under mattes uppsikt. De leker runt och busar med varandra, klättra så högt de vågar på klöspelaren och är allmänt gosiga. De äter duktigt, numera är det nötfärs, äggula och uppblöt "baby-cat" foder blandat, men mamma Fi står fortfarande för en stor del. Som synes på viktkurvan går de stadigt upp i vikt. Jag har även avmaskat dem en gång och maskmedel det smakade inte gott...

Onsdagen den 19 november
Nu är det full fart i och utanför hagen. De busar runt med varandra och anfaller leksakerna. Mest spännande är det om man får komma ut i världen utanför. De är tuffa och modiga, spatserar runt och hälsar på de övriga katterna. Fi är dock lite orolig och vill gärna hålla koll på dem, men det är lättare sagt än gjort... Kattungarna lärde sig redan förra veckan att gå på lådan och det går bra så gott som varje gång. De har även fått prova nötfärs blandat med äggula och det äter de med god aptit. Då blir man väldigt smutsig och då måste man tvätta sig, vilket de försöker göra själva så gott det går. Men mamma Fi tycker inte att det räcker utan ger dem ett rejält "bad" då och då. Ungarna försöker protestera men det hjälper föga. Med hjälp av Rebecka har jag försökt att göra en slutgiltig färgbestämning, det är ju snart dax att registrera. Jag är tämligen övertygad om att både Kitty och Vimy är blåsköldpaddstabby.

Torsdagen den 13 november
Ungarna har nu fått en högre hage som de inte kan smita ur. Det behövs verkligen då de är väldigt aktiva och struttar runt. Sätter man sig i deras hage kryper de gärna upp i knät eller bara klättrar omkring, så det gäller att ha byxor på sig. Om de är vakna när man kommer in i rummet och man börjar prata med dem reagerar de genast genom att pipa och kräva uppmärksamhet.

Lördagen den 8 november
Igår var jag i Göteborg och skulle stanna över natten. Mina föräldrar skulle komma hela vägen från Eskilstuna för att ta hand om kattungarna. När de kom hit på kvällen så fanns det inga kattungar i lådan!!! Panik, var har de tagit vägen och hur? Min mor tittade runt omkring och såg genast Kitty och Vimy sovandes på en filt brevid lådan. Hon la tillbaka dem och genast började de klänga över kanten. Aha, det var så de kommit ut, endast 2 veckor och 3 dagar gamla har de lärt sig klättra ut ur lådan. Världen utanför är såå spännande. För att de skulle stanna kvar i lådan fälldes hela fronten upp och taket öppnades, ur detta lyckades de inte ta sig ut. Nu ikväll när jag kom hem tyckte jag det var dax att expandera, så nu kan Kitty och Vimy vingla ut ur lådan till ett begränsat utrymme. Förhoppningvis är detta tillräckligt spännande ett par dagar till. Men snart är de nog ute och vimlar i hela rummet.

Onsdagen den 5 november
Kattungarna har nu hunnit bli 2 veckor gamla. De utvecklas väldigt snabbt och har redan börjat småbusa med varandra. Det ser väldigt roligt ut när den ena försöker anfalla syrran fast hon egentligen inte riktigt har koll på sig själv. Man kan sitta hur länge som helst och bara titta på dem. Jag har börjat plocka lite mer med dem och de protesterar såklart, men det blir bättre. Mamma Fi har också lugnat ner sig då man lånar en av hennes ungar. Hon tycker att det är rätt ok. De övriga katterna börja tycka att de där sakerna som rör sig i lådan är lite intressanta och spanar och luktar lite då och då. Jag har gjort en liten bildserie på Kitty och Vimy när de "leker", den återfinns här.

Fredagen den 31 oktober
Nu när de fått sin ögon verkar Kitty och Vimy väldigt nyfikna på världen. De har börjat vimla runt lite i sin låda. De ligger gärna på rygg och sprattlar. Vimy verkar ha väldigt mycket temperament och det brukar höras när mamma Fi kommer och väcker dem och hon blir riktigt förbannad om hon inte hittar en tutte direkt. Kitty verkar vara lite coolare.

Onsdagen den 29 oktober
Nu är ungarna över en vecka och har fördubblat sin födelsevikt, som det sig bör. Äntligen har jag lyckats könsbestämma dem, det är 2 underbara honor. Nu när jag vet könet så kan jag även namnge dem. "Ettan" ska heta S*Lusali's Kitty Hawk och hon är blåtabby eller kanske blåsköldpaddstabby. "Tvåan" ska heta S*Lusali's Vickers Vimy och hon är blåsköldpaddstabby, ev. även silver. Namnen är efter flygplan som användes bl.a. under 1:a resp. 2:a världskriget, en presentation av dessa, med bilder, finns här. Förövrigt har båda tjejerna fått ögon.

Söndagen den 26 oktober
Bebisarna växer så det knakar. De är riktigt runda och goa. Jag har försöka komma fram till vilket kön de har och det lutar mot att båda är honor. På tisdag kommer det lite kunnigt folk hit, så då ska nog både kön och färgfrågan lösas. "Ettan" har förövrigt öppnat sina ögon, "Tvåan" är på gång.

Torsdagen den 23 oktober
Ungarna är nu 2 dagar gamla och har fått smeknamnen Ettan och Tvåan. De "riktiga" namnen vill jag inte gå ut med förrän jag är 100% säkert vilket kön de har. De går upp i vikt jättefint, de äter och sover snällt och tyst. Fi är en otrolig mamma. Hon tar hand om krabaterna på bästa sätt men hon försummar inte sig själv. Sover ungarna lugnt i lådan går hon gärna därifrån, spatserar runt i lägenheten och äter och äter! De övriga katterna har spanat in de små liven. Killarna tycker de är intressanta men går de för nära är Fi genast där och motar bort dem, vänligt men bestämt. My får gå in i lådan och lukta på dem, men hon tycker de är jätteäckliga och fräser efter ett tag. Färgerna är ännu inte bestämda, har tagit en massa foton på tassar och ryggar som jag nu ligger på hemsidan. Dock så lutar det åt sköldpaddstabby och då har vi ju könet bestämt också.

Tisdagen den 21 oktober
Nu har Fi fått sina ungar. Trots sin stora mage blev det bara 2 st. Men det gör inget, det är perfekt egentligen. Efter att ha varit orolig hela natten (jag fick knappt en blund) så satte värkarna igång vid 9-tiden på tisdagsmorgonen. Redan 9.30 kom den första ungen ut, lätt som en plätt. Denna unge var mörk och man kunde rätt snart se tydliga tabbytecken. Vikten var hela 116 g. 45 minuter senare var det dax igen, efter några värkar ploppade 2:an ut, även denna mörk och med antydningar till tabbymönster. Vikten var liknande, 115 g.

När Fi städat undan efter 2:an, lade hon sig till rätta och såg väldigt nöjd ut. Jag väntade och väntade men Fi var fortfarande nöjd och åt fil och äggula med god aptit. Resten av dagen har hon legat nöjd i sin låda och ammat de 2 krabaterna.

Tisdagen den 7 oktober

Fi's mage har verkligen växt sen hon kom hem. Det är en liten kula och jag är väldigt nyfiken på hur många ungar det finns där i. Kattungelådan som jag hållt på att bygga sen i påskas är nu på plats. Fi verkar tycka att den är någorlunda ok, men vi får väl se om den duger när det kommer till kritan. Nu är det mindre än 2 veckor kvar. Oj, vad spännande!

Onsdagen den 24 september
Fi har äntligen kommit hem. Jag är så glad och nu börjar hon dessutom att kännas lite lätt rund om magen. Frågan är om det är bebisar eller om hon bara har ätit för mycket "Kitten".

Tanken var att jag skulle ta tåget ner till Katarina lördagen den 20 september. Veckan innan var jag på kurs måndag till fredag. Jag kom hem på fredageftermiddag helt utmattad, öppnade dörren och vad är det första jag får se? Jo Fi. Jag tror inte det är sant och jag ser i syne, hon ska ju vara i Lidköping inte här... Hum, hur gick detta till? Jo, Johannes har varit på tjänsteresa till Trollhättan onsdag-torsdag, vilket jag visste och han hade sagt att han inte hade möjlighet att hämta Fi. Vilken luring, han planerade det hela tiden. Så på vägen hem på torsdagskvällen tog han vägen förbi Katarina. På fredagskvällen var jag världens lyckligaste matte.

Lördagen den 13 september
Jonatan har varit på utställning i Varberg och där fick han sitt första CAC!

Tisdagen den 9 september
Fi är fortfarande kvar hos Jonatan. Vi vill inte hämta hem henne förrän vi är någorlunda säkra på att hon är dräktig. Fi och Jonatan går fortfarande ihop, men inga fler försökt till parningar har ägt rum. De går bara runt och gosar med varandra. Vi här hemma på S*Lusali's är avundsjuka för vi saknar våra Fi så mycket! Men om allt går som det ska hämtar vi hem henne den 20 september!

Lördagen den 16 augusti
Tidigt på morgonen sker den första parningen. Ett par till sker under dagen, sedan svalnar intresset. Fi får stanna hos S*Ramoths ett par veckor till så att vi ser att det tar sig. Nu får vi hålla tummarna och hoppas på det bästa!

Fredagen den 15 augusti
07:10 sitter jag och Fi på tåget på väg till Lidköping. Resan gick alldeles utmärkt, Fi var hur go och löpig som helst. Väl framme hos S*Ramoths blev Fi lite mer skeptisk och avvaktande pga av lukten av nya katter. Men fann sig till ro i rummet som var tilldelat Fi och Jonatan.

Torsdagen den 14 augusti
På kvällen ser jag helt plötsligt att den kastrerade huskatten Skorpan försöker para Fi och Fi hon misstycker inte utan ställer villigt upp sig. Jag kastar mig på telefon till Katarina och det bestäms att jag ska ta tåget ner nästa dag. Fi och Skorpan säras åt så att hon inte ska sluta löpa innan vi hunnit fram till Jonatan.

Onsdagen den 13 augusti
Fi visar tecken på att ett löp är nära. Hon jamar vid dörren, rullar på rygg och skricker till någon gång. Sedan händer inte mycket mer.

Vimy och Maja på sin första utställning, 7 månader gamla.


Kitty och Vimy 12 veckor gamla.


Blått dras till blått. Kitty och Vimy tillsammans med den solidblåa huskatten Skorpan.


Vimy hälsar på Andersson.


Efter all julmat måste vi ta igen oss.


Vila efter den långa bilfärden.


Hela gänget högst upp på kartonghögen.


Ska vi leka?


Titta Vimy, du har också en svans.


Paus på kartonghögen 031213


Vem kan klättra högst?


Matkalas på 7 veckorsdagen.


Fi med ungar i soffan.


Mys hos mamma.


Sötnosar!


Vi har lärt oss gå på lådan!


Ungarna får större utrymme efter rymningen.


Nyfikna på världen utanför, 2 veckor gamla.Så här söta är man när man är 2 veckor.


Bagheera tittar in i lådan.


Hela familjen samlad 031104


Vi klarar oss själva också.


2 veckor gamla är det mysig att sov hos mamma.


Livet är härligt. Taget 031027

Syskon
Kompisen är jättebra som kudde. Taget 031026 .
Syskon
Syskonmys.

Färdig
Nöjd mamma.

Nyfödda
2 st nyfödda blir ompysslade.

Först födda
Fi med sin förstfödda.

Fi
Fi provar kattungelådan.

Fi
Fi börjar bli tjock. Fotot taget 4 oktober.
 

Jonatan & Fi
Jonatan och Fi tillsammans ?!

Jonatan
Jonatan testar Fi's bur.

Jonatan
Jonatan laddar.

Fi pa vag
Fi på resande fot.