Avelsmål

Det allra viktigaste är att katterna är friska, sunda och har ett bra temperament. Att detta ska uppfyllas är en självklarhet för att en katt ska gå i avel. Europén är generellt en sund ras och ska inte vara extrema åt något håll, vilket gör att de allra flesta européerna är genomsunda. I en del av sundheten ligger att honorna har relativt enkla förlossningar och har starka modersinstinkter. Hos europén finns inga kända rasbundna sjukdomar, men enstaka fall av hjärtfel har dykt upp de senaste åren. Vi testar därför våra avelsdjur med ultraljud med vägledning av Maine coon kattens hälsoprogram. För att minska risken för smittsamma sjukdomar får våra honor endast träffa hanar från mindre katterier eller hanar som bor hos "privatpersoner", dessutom så FIV- och FeLV testar vi våra avelsdjur regelbundet. Européns temperament varierar från individ till individ. Vissa är lite blyga för nya människor medan andra springer till dörren så fort dörrklockan ringer. Vi har båda varianterna här hemma. Men alla våra katter är nyfikna och sociala, vilket för oss kännetecknar en europé.

För oss är det exteriört viktigaste hos europén att katten har "europélooken", det ska synas på katten att den är en europé. Looken sitter framförallt i huvudet och den ges av en korrekt öronplacering, korrekt storlekt och form hos öronen, ögonens form och placering samt huvudets rundade form. Vikigt är också att nospartiet inte är för långt samt att profilen är den rätta.

För att en europé ska få det lilla extra är färgen och mönstret viktigt. I vår uppfödning har vi valt att specialisera oss på svartsilver i varainterna solid (smoke), tabby och spotted. Hittills har det inte fötts några spottade katter hos oss men det är något vi hoppas få i framtiden. När det gäller svartsmoke så är målet katter som har så lite spöktecken som möjligt, dvs är så svarta som möjligt, men samtidigt ska de ha ett kraftigt silver i form av en kritvit botten. När det gäller de mönstrade varianterna är mönsterformen, svärtan och konstrasterna det viktigaste, ett rent vacker silver är också viktigt. När smokekatter och agoutikatter kombineras kommer i första hand spottedmönstrade katter att användas, då en smoke-katt med underliggande spottar ger mindre spöktecken är en smokekatt med underliggande tabbymönster. I silveravel kommer även ickesilver katter att fall ut, och då vill vi att dessa ska vara så varma som möjligt i grundfärgen.

Ingen katt är perfekt, alla har sina fördelar och brister. I val av avelsdjur försöker vi förstärka de positiva egenskaperna samt undvika att dubblera de grövsta bristerna. Varje kombination vi utför är noga genomtänkt, det är viktigt att honan och hanen matchar varandra, både extriört- och stamtavlemässigt, och att de tillsammans kan tillföra europén något. Om ingen lämplig hane finns tillgänglig när vi tycker det är dax för en kull, väntar vi hellre med kullen. Icke-silver katter har använts och kommer att användas för att förstärka mönsterform och typ.