Om Europén

Europén är vår urgamla, inhemska ras och är en direkt ättling till de första tamkatterna. Varifrån dessa tamkatter kom är inte helt klarlagt, men troligtvis härstammar europén från den egyptiska tamkatten, som skall ha förts till Grekland c:a 300 f.Kr. och sedan till Italien c:a 200 år senare. Om så är fallet spred sig denna katt mycket snabbt norrut eftersom man funnit skelett efter den i gravar från 400-talet i mellersta Sverige. Under 1400 år var europén troligen den enda katten i Europa.Om européns sattare typ och tätare päls beror på anpassning till det kallare klimatet eller på någon inblandning av europeisk vildkatt är inte helt klarlagt.

Den renrasiga europén är idag nästan utdöd i flertalet länder och det är bara i Sverige och Finland som den förrekommer i större antal. Europén har avlats och ställts ut sedan 1940-talet. Fram till 1983 hade europé och brittisk korthår en gemensam rasstandard men från och med detta år dömdes dessa raser var för sig.

Europén är en lagom katt; medelstor, lagom muskulös och stadig med medellånga ben. Huvudet ger ett rundat intryck. Hakan är kraftig nosen är rak och jämnbred och övergår i en mjuk böj mellan ögonen. Ögonen är runda, öppna och snett ansatta. Öronen är medelstora och lika höga som breda. Svansen ska vara medellång, bred vid roten och lätt avsmalnande mot en rundad tipp.Pälsen skall vara kort och tät, fast, spänstig och glansig. Karaktäristiskt är att pälsen inte blir genomblöt när den utsätts för normalväta, såsom regn, utan vätan stannar i hårspetsarna och ruskas lätt bort.

Europén har 69 olika godkända färgvarianter. Helvitt och de solida varianterna svart, blått, rött, creme, svartsköldpadd och blåsköldpadd samt dessa färger som smoke eller med tre olika grader av vitfläckhet, bicolour samt harlekin- och vanvitfläckighet. De mönstrade varianterna är tabby, tigré och spotted med svart teckning mot varm beige bakgrund eller blå, röd- och creme samt svart- och blåsköldpaddsmönster mot ljusare beige eller aprikosbakgrund. Dessa mönstrade färger kan även finnas i kombination med silverbakgrund. Ögonen hos samtliga färgvarianter kan vara gröna, gula eller orange, hos helvita och vanvitfläckliga katter även blå eller "odd-eye"..

Europén är en livlig katt som trivs både som inne- och utekatt. Den är nyfiken och anpassningsbar.


Källa: SVERAK, Kattraser A-Ö av Rina Matthiessen